Anita Gimvall, Perstorp, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
1 av 2
Anita Gimvall, Perstorp, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
Anita Gimvall utanför stugan, Stenträsket, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
2 av 2
Nu har Anita Gimvall bytt stugan mot den gamla torvkåtan. Foto: Pia Sjögren.

Länsstyrelsen vill att kronofogden river hennes förfäders kåta

Anita Gimvall: Mina förfäder har ju haft kåtan där i flera generationer
1:47 min

Efter en långvarig tvist mellan Anita Gimvall och länsstyrelsen vill nu myndigheten ha hjälp av Kronofogden för att genomdriva ett rivningsbeslut.

Anita Gimvall hade uppfört några mindre byggnader på en fastighet vid en sjö i Vindelfjällens naturreservat i Storumans kommun. Själv menar hon att hon nu återställt platsen som den varit tidigare, med den gamla kåtan på platsen där släkten haft en kåtaplats i mer än hundra år.

– Mina förfäder har ju haft kåtan där i flera generationer, så den har som gått i arv, säger Anita Gimvall.

För sex år sedan fick länsstyrelsen veta att Anita Gimvall uppfört en olovlig byggnation, en liten stuga, på en fastighet vid en sjö i Vindelfjällens naturreservat i Storumans kommun. Länsstyrelsen beslutade att hon skulle betala vite på 15 000 kronor om hon inte tog bort stugan.

Vid kontroll under förra året hade stugan ersatts med en kåtaliknande byggnad och ett utedass. Anita Gimvall fick då ett vite på 50 000 kronor om hon inte rev byggnaderna och återställde markområdet.

I mars i år meddelade Anita Gimvall att hon gjort så, men vid en ny kontroll såg länsstyrelsens personal att byggnaderna fortfarande stod kvar och att marken inte var återställd. Nu ber länsstyrelsen Kronofogdemyndigheten att genomföra rivningsbeslutet.

– Jag är lite förvånad, för jag anser ju att jag gjort det som de har begärt av mig. Det som de kallade för nybyggnad den är ju borta nu och det står en torv kåta där som stod där tidigare, säger Anita Gimvall.

Hur menar du att du återställt platsen, du har ju en byggnad där och de vill ju att du ska ta bort den helt enkelt?

– Det stod en byggnad där när jag började, kåtan stod där. Jag rev ner den för att renovera den, jag vet ju inte hur det såg ut innan dess.

Så länsstyrelsen menar att den byggnad som stod där från början inte skulle stå där alls?

– Men jag tycker inte att det är mitt ansvar att riva bort något som mina förfäder haft där i alla tider, flera generationer, säger Anita Gimvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".