Jack Werner foto Kate Gabor
Jack Werner. Foto: Kate Gabor

Jack Werner om media och clownhysterin

Jack Werner: Jag anser att det nog inte var så många clowner
6:34 min

I dagarna har storfilmen DET, med Bill Skarsgård i rollen som ett clownliknande monster, premiär i Sverige. Hör Jack Werner prata om clownhysterin i media under 2016.

Journalisten, bloggaren och debattören Jack Werner har tidigare uttryckt kritik mot hur media rapporterat kring clownhysterin förra året. Rykten gjorde gällande att folk klädde ut sig till clowner i syfte att skrämma andra människor. Men få fall av fenomenet blev någonsin bekräftade.

Om man ska fundera på vad clownhysterierna betyder och kommer ifrån måste man göra en historisk tillbakablick, menar Jack Werner.

– Bara under 80-talet i USA hände det ett dussin tillfällen där det var liknande uppståndelse. Men det finns case som går tillbaka till slutet av 1800-talet där tidningsartiklar dykt upp som låter i princip exakt som vår tids tidningsartiklar, säger han.

Själva rapporteringen under 2016 förstärkte risken att andra människor ansåg sig ha sett läskiga clowner, menar Jack Werner.

– Jag anser att det nog inte var så många clowner. Även polisen har sagt att det inte fanns en enda "clown" som lagfördes. I merparten av de clownanmälningar som gjordes kunde man inte hitta någon som var utklädd till clown, säger Jack Werner.

Inför premiären av DET har det varit ganska lugnt i media, menar Jack Werner, men han har gjort en observation.

– Det som har hänt är att lite olika kvällstidningar framförallt har skrivit att polisen har varnat för att clownskräcken kanske kan dra igång igen. Det tidningarna inte skriver i rubriker eller ingresser är att den polis som har varnat för detta är i Pensylvania i USA, säger Jack Werner.

Hör hela intervjun med Jack Werner i ljudspelaren!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".