Johannes Lindberg, Bureälvens Nedre FVO och Malin Isaksson, biolog Skellefteå kommun står på en träbro över den övre av två dammar.
1 av 2
Johannes Lindberg, Bureälvens Nedre FVO och Malin Isaksson, biolog Skellefteå kommun vid den övre dammen. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Bureåbon och grävmaskinisten Elias Grape kör med sin grävmaskin mitt i Bureälvens fors.
2 av 2
Bureåbo och grävmaskinist Elias Grape mitt i Bureälven. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Första spadtaget för fisken i Bureälven

Kommunens biolog: Problemet här är betongklackar, dammar
1:18 min

I Bureå har man nu tagit första spadtaget för att förbättra fiskarnas vandringsmöjligheter genom hembygdsparkens damsystem.

De dammar som finns anlagda i parken hindrar fisken från att vandra. Därför har nu ett arbete startat med att förbättra fiskarnas miljö. Den aktuella bäcken löper parallellt med Bureälven förbi forsen i Bureå men när det blir vårflod har fiskarna svårt att vandra i forsen och förhoppningen är nu att de ska kunna välja bäcken genom parken i stället när åtgärderna är genomförda.

– Mina armar räcker inte till så stora fiskarna kommer att bli, säger fiskevårdsområdets ordförande med ironi i tonen.

Johannes Lindberg som är ordförande i fiskevårdsområdet berättar också att bäcken är tänkt att kunna bli en "skolbäck" som ska kunna användas i studiesyfte av den intilliggande skolan. Därför kommer också informationsskyltar om livet i och kring vatten att sättas upp längs bäcken.

Det arbetet som i veckan inletts i Bureå är bara ett första och inledande steg för fortsatta åtgärder kommande sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".