Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mia Bylund sitter på jobbet
Mia Bylund i Vännäsby menar att man som separerande föräldrar måste se till barnens bästa i första hand. Foto: Filippa Armstrong/Sveriges Radio
Föräldrar som separerar

Mia Bylund: För barnens bästa måste föräldrarna tala med varandra

"I början var det de här grälen om vem som ska vabba"
3:08 min

Barn som byter hem varje vecka mår bättre än de som bor med en förälder – förutsatt att föräldrarna kan hålla sams. Mia Bylund i Vännäsby berättar om hur hon och hennes exman fick separationen att fungera för barnen.

Barn som byter hem varje vecka mår bättre än de som bor med en förälder – förutsatt att föräldrarna kan hålla sams.

Det framgår i flera studier från CHESS – Centre for Health Equity Studies – som är knutet till Karolinska institutet och Stockholms universitet. Studien gäller dock inte de allra yngsta barnen – upp till tre år.

Mia Bylund i Vännäsby hade levt tillsammans med sin man i sju år när de separerade. Hon säger att det var svårt till en början att samsas, men med tiden gick det allt lättare.

– I början var det de här grälen om vem som ska vabba, men där bestämde vi någorlunda raskt att den som har barnen på sin vecka får också vara ledig, säger hon.

Det som är bekvämast för mig kanske inte alltid är det som är bäst för våra barn.

För att allt ska fungera krävs det att man kan prata med varandra, och komma överens, menar Mia Bylund.

– Kanske får man sätta sitt ego som nummer två. Det som är bekvämast för mig kanske inte alltid är det som är bäst för våra barn, säger hon.

Det är dock långt ifrån alla som lyckas lösa det lika bra som Mia Bylund och hennes exman gjorde. De senaste åren har mängden vårdnadstvister ökat i Sverige. Sett över ett decennium rör det sig om mer än en fördubbling. År 2005 var antalet vårdnadstvister 2 628 stycken. År 2014 var motsvarande siffra 5 692 vårdnadstvister.

Sofia Rönnholm, chef för familjerätt på Umeå kommun, säger att det finns många missförstånd när det gäller vårdnaden av barn vid separationer. 

Bland annat när det gäller det här med gemensam vårdnad eller ensam vårdnad. Många som har gemensam vårdnad kan ha växelvis boende, och då talar man om delad vårdnad, men enligt Sofia Rönnholm finns det inget som heter delad vårdnad.

– Det är inte rätt, det finns inget som heter delad vårdnad. Det heter gemensam vårdnad, och då har man har ett gemensamt ansvar om barnet, alltså det juridiska ansvaret. Eller så har man ensam vårdnad, och då är det en person som bestämmer om barnet, säger Sofia Rönnholm.

Hör hela intervjun med Sofia Rönnholm i spelaren nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".