Ett kollage med en profilbild på Petter Nilsson och Levi Bergström
Petter Nilsson (SD) och Levi Bergström (S). Foto: Pia Diaz Bergner och Markus Åkebo/Sveriges Radio

Nu i P4: Möt vinnarna i valet till Svenska Kyrkan

P4 Västerbotten
Sänds kl. 09.05 - 09.25

(S) dominerar stort i kyrkovalet med omkring 45 procent av rösterna i Luleå Stift. (SD) fick drygt 4 procent. Levi Bergström (S) och Petter Nilsson (SD) kommenterar.

Dubbelt så många medlemmarna i Svenska kyrkan i Luleå stift röstade på Sverigedemokraterna i kyrkovalet 2017 jämfört med 2013. 
(SD) fick ett betydligt lägre stöd i norra Sverige jämfört med riket i stort, där de fick över 9 procent.

Socialdemokraterna fick omkring 45 procent av rösterna i Luleå Stift visar preliminära siffror och är störst. Näst största nomineringsgruppen är POSK, partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan med nästan 20 procent av rösterna. De har också gått fram med några procentenheter i det här valet.

Till förlorarna i valet hör Borgerligt alternativ som tappar några procentenheter och Kristdemokrater i Svenska Kyrkan går rejält bakåt. Centerpartiet går bra i hela riket och den tendensen syns också här i Luleå stift, medan Miljöpartiet tappar stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".