Philip Näslund, miljösamordnare vid Umeå kommun
Philip Näslund, miljösamordnare vid Umeå kommun Foto: Mikael Hermansson/Sveriges Radio

Philip löser frågan om framtidens delningssamhälle

”Vi har en tradition av att dela med oss”
3:41 min

Stadsodlingar och bilpooler, men vad kommer vi att dela mellan varandra i framtiden? Den frågan jobbar Philip Näslund med.

Delningstjänster har alltid funnits bland vänner och bekanta, men i framtiden behöver vi utvidga tankarna kring vad vi kan låna, och till vem. 

– Vi behöver tänka såhär för att inte förbruka alla jordens resurser. En bilpoolsbil kan idag ersätta sex personbilar, säger Philip Näslund. 

Philip Näslund är miljösamordnare vid Umeå kommun. Han jobbar med att se in i spåkulan kring framtidens möjligheter att dela. 

– Vi behöver göra mer av de delningstjänster vi har. Kanske kan biblioteket bli ett nav för fler delningstjänster, förutom böcker, säger han. Det sociala och det miljömässiga går ihop här, en typisk pryl är verktygslådan. Behövs verkligen en sån i varje hushåll? 

Kommer vi verkligen vilja låna ut vad som helst i framtiden?

– Konsumtion är en del av vår identitet, så allt kommer inte att gå att dela. Men vi kommer att behöva ställa oss frågan – vad kan vi konsumera som är hållbart och vad behöver vi inte ha själva? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".