Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen
Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen. Foto: Sveriges Radio
Musikhjälpen 2017

Per Byman: Fyra barn i minuten säljs i barnsexhandeln

Temat för Musikhjälpen 2017 – barn är inte till salu
1:08 min

Per Byman, generalsekreterare för radiohjälpen, och Anders L Pettersson, generalsekreterare för Ecpat, berättar mer temat för Musikhjälpen 2017 – barn är inte till salu!

Om några månader kommer tre programledare sitta instängda i en studio på rådhustorget i Umeå och samla in pengar via Musikhjälpen i P3.

Idag presenterades årets tema "barn är inte till salu", där pengarna ska gå till att motverka sexhandel med barn i olika delar av världen. 

Per Byman, generalsekreterare för radiohjälpen, berättar mer om valet av tema.

– Det ska vara en bortglömd katastrof, kanske någonting som vi inte ser varje dag i Sverige, men som är väldigt viktigt och allvarligt, säger han.

Enligt honom ska det även vara en rättighetsbaserat fråga.

– Vi talar om barns rättigheter till sina egna kroppar, en rättighet att inte bli såld. Det ska vara baserat på FN:s hållbarhetsmål för världens utveckling. Då har vi fastnat för det här temat. Fyra barn i minuten säljs som sexarbetare, säger Per Byman.

Anders L Pettersson, generalsekreterare för Ecpat som är en barnrättsorganisation vilken arbetar mot alla former av barnsexhandel, besökte för någon vecka sedan en provins i Filippinerna.

– Där finns det extremt oroande tecken på att den normala ekonomin håller på att slås sönder och ersättas utav systematisk, kommersiell, sexuell exploatering av barn via internet, säger han.

Den 11-17 december är det dags för den tionde upplagan av Musikhjälpen. Den sex dagar långa direktsändningen kommer att göras från en glasbur på Rådhustorget i Umeå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".