Skolbarn får bondebesök
Skolbarn får bondebesök Foto: Åza Meijer
Hållbarhetsveckan i Västerbotten

Lokalproducerat på barnens tallrikar i Skellefteå

Pamela och Fredrik berättar
2:00 min

I dag hjälpte bonden till själv i bespisningen, när kommunens barn serverades lokalproducerad köttfärslimpa.

Fredrik Lundström är till vardags bonde i Renbergsvattnet. Men i dag fick han en annorlunda arbetsuppgift, att hjälpa till att servera barnen lunch på Björnåkersskolan i Burträsk. Fredrik Lundström får en och annan fråga av barnen:

– De undrar hur mycket kor jag har och om jag har hästar, men det känns som ett viktigt jobb det här. Det är också fullt genomförbart anser jag, att det skulle kunna gå att leverera kött hit, säger han.

Skellefteå kommun har under några dagar uppmärksammat det närproducerade lite extra. Det är bra ur miljö- och hållbarhetsperspektiv, men det handlar också om att göra det möjligt för de närmaste företagarna och bönderna att leverera produkter till Skellefteå kommun säger kostchef Gabriella Karlsson i ett pressmeddelande.

I köket på Björnåkerskolan jobbar alltid Pamela Marklund med att fixa lunch till cirka 400 barn. I veckan ska det också rullas palt till hela skolan. Men den här veckan är det extra kul att jobba: 

– Det känns så fräscht att få jobba med närproducerat, det är ju så här vi vill ha det jämt, berättar hon för P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".