En byggarbetsplats då det fortfarande byggs för fullt i området.
Arkivbild. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Västerbotten

Kommuner saknar plan för bostadsförsörjning

Det är inte alla kommuner som har en bostadsförsörjningsplan, trots att det är lag på det sen 17 år tillbaka. Det här skriver tidningen Hem och Hyra.

Umeå tillhör de kommuner som har en bostadsförsörjningsplan.

– Vi vet vad vi vill och ser behoven. Det är därför vi till exempel bygger många hyresrätter i Umeå, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S) till Hem och Hyra.

Han framhåller att kommunens genomtänkta bostadsförsörjningsplanering innebär att Umeå inte har några områden med segregering.

Lycksele kommun har däremot ingen bostadsförsörjningsplan.

– Vi får dra på oss skämskudden, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund (S) till Hem och Hyra.

– Det är ingen ursäkt, men jag tror förklaringen är att vi som liten kommun måste prioritera i vår verksamhet. Det är just det som hänt i det här fallet, fortsätter hon.

Bäcklund säger också att det är viktigt med en fungerande bostadsförsörjningsplan och hoppas att det ska finnas en sån i Lycksele till våren 2018.

Men Lycksele är långt ifrån ensam om att sakna den här planen för sitt bostadsbyggande. Fler än hälften av länets kommuner saknar en. Förutom Lycksele är det också Sorsele, Malå, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Bjurholm och Nordmaling som saknar en bostadsförsörjningsplan, enligt Hem och Hyras undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".