Lennart Melin, verksamhetschef i Lycksele
Lennart Melin, verksamhetschef i Lycksele. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Flyktingmottagning i Västerbotten

Ingen kraftig ökning av flyktingar i Västerbotten

Kommunerna jobbar på som vanligt
1:06 min

Den stora flyktingvågen 2015 har inte lett till några kraftiga ökningar av flyktingar i Västerbotten. Bara i Umeå har flyktingmottagandet ökat i någon högre grad.

Umeå har tvingats öka sin flyktingmottagning medan övriga kommuner i länet har ungefär samma eller mindre flyktingmottagning än tidigare. Det beror på anvisningslagen som kom förra året där staten bestämmer hur många flyktingar som kommunerna ska ta emot.

Lennart Melin, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorg i Lycksele, berättar att mottagandet i år går från 50 personer förra året till 60 i år. För en del kommuner minskar dock mottagandet i år.

– Många Norrlandskommuner har ju en historia av att jobba med flyktingmottagande, och i många kommuner fanns en grundorganisation för hur man hanterar de här frågorna, säger Lennart Melin.

Tidigare avtalade Migrationsverket och kommunerna om hur många flyktingar som skulle komma. Flera små kommuner använde då flyktingmottagning för att hejda befolkningsminskning. Den möjligheten har minskat för små avfolkningskommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".