Fredagsspanare i P4, Erica Dahlgren.
Fredagsspanare i P4, Erica Dahlgren. Foto: Madeleine Harrati/SR

Ericas fredagsspaning: Därför frossar vi i björnskräck

”Vi älskar att skrämmas av björnar”
6:15 min

Det haglar just nu av berättelser där västerbottningar stött på björn och blivit rädda. Men fredagsspanaren Erica menar att vi i dag älskar att bli skrämda av björn.

Häromdagen skrev lokala medier om björnmöten både i Sillviken och Villanäs, utanför Umeå. Många räds idag björn, men Erica Dahlgren menar att björnen idag är en modern version av det okända ute i skogen. 

– Björnen är för många lika spännande som ett spöke. Fast med den viktiga skillnaden att vi vet att björnar finns och vi kan stöta på den när vi är ute i skogen, säger hon. 

Björnar har blivit ett allt vanligare inslag i vår vardag, även runt tätorter. Men det till trots verkar många vuxna ha kvar den här häftiga spökkänslan av björnen.

Björnen är för många lika spännande som ett spöke.

– För bara några decennier sen var det inte så vanligt att västerbottningar såg björn, då var den som rovdjurens mytomspunna väsen. När någon såg en björn så kunde det bli en stor grej alla pratade om, man hörde om just den björnen på radion och kunde läsa om den i tidningen och tänka “wow” fast platsen det handlade om kunde ligga 30 mil bort, någon annanstans i länet. Idag är det annorlunda. 

Hör mer från Ericas spaning i spelaren ovan.

Erica Dahlgren spanar i P4 Morgon varje fredag ca 07:15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".