Filippa Armstrong och Karin Modig, miljösamordnare, Västerbottens läns landsting vid textilförrådet under NUS.
Karin Modig, miljösamordnare på Västerbottens läns landsting, intervjuas av Filippa Armstrong. Foto: Madeleine Harrati/Sveriges Radio

Miljövänligare kläder till länets vårdarbetare

Nytt textilavtal för landstinget
2:32 min

Den 1 oktober i år får Västerbottens läns landsting ett nytt textilavtal som är lite mer framtidsmedvetet. Filippa Armstrong begav sig till textilförrådet på Norrlands universitetssjukhus för att höra mer om det här.

Textilier påverkar både hälsa och miljö i vårt samhälle idag. Landstinget ska därför börja använda mer miljövänliga textilier.

Filippa Armstrong begav sig till textilförrådet på Norrlands universitetssjukhus för att höra mer om det här. Där träffade hon Karin Modig som är miljösamordnare på landstinget. Hon säger att det här är viktigt eftersom framställning av textilier har stor påverkan på miljön.

– Vi arbetar för att försöka minska miljöpåverkan överhuvudtaget från landstingets verksamhet, och att ställa miljökrav vid upphandlingar är ett bra sätt att göra det på, säger Karin Modig.

Vi har ställt tuffa kemikaliekrav i den här upphandlingen.

När det gäller textilier har de stor påverkan på miljön, både vid framställning och vid användning, menar Karin Modig, och därför har landstinget valt att fokusera på det nu.

Det kan handla om handdukar och arbetskläder gjorda av återvunna petflaskor och träfibermassa.

– Det påverkar miljön mindre i jämförelse med de här mer traditionella materialen. Om man till exempel tittar på bomull, och odling av bomull så kräver det jättestora mängder både vatten och kemikalier, säger Karin Modig.

Hör hela intervjun i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".