Henrik Olsson, landschef för Transcom i Sverige
Henrik Olsson, landschef för Transcom i Sverige

Efter varslet: Transcom hoppas att personalen vill flytta

Landschef: Jag har respekt för att det är långt mellan Västerbotten och Sörmland
2:08 min

Telekombolaget Transcom planerar att lägga ned sin verksamhet i Umeå och flytta tjänsterna till sitt kontor i Eskilstuna. Om flytten blir av erbjuds de anställda i Umeå jobb i Eskilstuna.

Igår den 20 september fick personalen på kundservice- och telekombolaget Transcom i Umeå reda på att företaget planerar att flytta sin verksamhet från staden till Eskilstuna.

– Det är klart att det blir nedstämt, med var också en samlad stämning enligt min bedömning, säger Henrik Olsson, landschef för Transcom i Sverige om reaktionerna från personalen.

Flytten innebär att 250 anställda och 30 konsulter mister jobbet.

 – Bakgrunden till det här är att vi som helhet, Transcom Sverige, behöver minska våra kostnader för att lyckas med det.

– Det ligger en noggrann analys bakom och jag vill inte gå in på mer detaljer än så. Vi har sett att flytta verksamheten i Umeå skulle ge störst effekt på de kostnadsbesparingar som vi vill uppnå.

Om nedläggningen av Transcoms kontor i Umeå blir verklighet kommer verksamheten att fortsätta till den 30 april 2018.

– Om förhandlingarna utfaller i enlighet med våra planer, så skulle vi flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna och samtliga medarbetare i Umeå kommer att erbjudas anställning i Eskilstuna istället.

Hur många tror du nappar på ett sånt erbjudande?

– Jag har respekt för att det är långt mellan Västerbotten och Sörmland, men jag hoppas att så många som möjligt av våra väldigt duktiga medarbetare i Umeå vill flytta med, men det återstår att se.

Varför flyttas jobben just till Eskilstuna?

 – Både Eskilstuna och Umeå hanterar samma uppdrag från en av våra stora uppdragsgivare. Flytten innebär att vi skulle hantera samma uppdrag från en av våra anläggningar istället för två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".