En bild på ett polisemblem
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Brå: Få våldtäkter har klarats upp 2017

Hittills har bara åtta procent av de våldtäkter som har handlagts av polis, åklagare och andra myndigheter under det första halvåret 2017, klarats upp. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå)

Antalet personuppklarade brott, att en misstänkt kopplas till brottet, fortsätter minska, visar ny rapport av Brå. Vad gäller våldtäkter visar statistiken att bara åtta procent av anmälda våldtäktsfall har klarats upp. Under samma period förra året låg siffran på tolv procent. 

En förklaring till nedgången i statistiken är att fler våldtäkter anmäls.  Siffran över handlagda ärenden för de sex första månaderna i år är 4 004 våldtäkter. Motsvarande siffra för samma period förra året var 3 047.

Rikspolischefen Dan Eliasson sade till Sveriges Radio i måndags att polisen kommer framöver att bli bättre på att klara upp sexbrott. 

– Vi är pressade, vi halkar efter men jobbar för att hinna i fatt, sa Dan Eliasson då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".