En brunbjörn som står på en sten
Licensjakt på björn börjar den 21 augusti. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Länsstyrelsen vill inte varningsskylta för björn

Linda Backlund: Ofta yngre hanbjörnar som hamnar vid bebyggelsen
0:33 min

Vi har en överdriven rädsla för björn vid kusten, det menar Länsstyrelsen i Västerbotten som inte vill varningsskylta för björn.

Under veckan har flera lokala medier berättat om björnmöten i vid kusten. I samband med björnmöten får Länsstyrelsen ofta förfrågningar om skyltning, något som privatpersoner tycker är bra för att uppmärksamma fler om att se upp i området, men det tycker inte Linda Backlund på Länsstyrelsen är rätt.

– Björn finns redan överallt, då skulle vi behöva skylta på många, många fler ställen än exempelvis Sillviken och Villanäs, säger hon.

Under fredagsmorgonen har P4 Västerbottens fredagsspanare Erica Dahlgren konstaterat att västerbottningar tycker om att frossa i björnfrossa, något som även Linda Backlund håller med om. 

– Vi har mycket björn på tapeten just nu i samband med licensjakt och björnar som synts till. Det står mycket i media om sånt här och där har man ett stort ansvar i hur man väljer att skriva om det, säger hon. 

Istället handlar det om att vara förberedd på att det finns vilda djur i skogen och att veta hur man ska undvika att stöta på dem. 

– Vill man undvika björn ska man låta mycket i skogen, då håller de sig undan, säger Backlund. 

Enligt Linda Backlund är det inte ovanligt mycket björn i skogarna i år. De björnar som stöter ihop med människor nere vid kustlandet är ofta unga oförsiktiga hanbjörnar som lämnat björnens kärnområde och tagit sig till kusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".