Nu är det babyboom i Robertsfors

1:33 min

Så många barn som föds nu i Robertsfors kommun har inte fötts sedan mitten av 1990-talet.

På öppna förskolan i Robertsfors träffar vi Birk Skarin med sin 9 månader gamla Lo.

– Det är roligt, det känns som en utvecklingsbygd det här, säger Birk Skarin.

Birk Skarin och hans familj flyttade in från Göteborg för några år sedan. Hans sambo kom in på Umeå Universitet och de fick tag på ett hus i Dalkarlså.

I fjol föddes 84 barn i Robertsfors kommun och det är den högsta noteringen sedan babyboomen i början och mitten av 1990-talet. I fjol var också första året på länge som det föddes fler än vad som dog i kommunen. Detta enligt statistik från SCB.

Patrik Nilsson är socialdemokratiskt kommunalråd och han tror att det här dels beror på inflyttning av unga människor från Umeå och andra håll och dels på flyktingmottagandet. Birk Skarin är inne på samma spår.

Det är svårt och dyrt att bo i Umeå.

– Då söker man sig till kranskommunerna och det är ett helt rimligt pendlingsavstånd och så kanske man kan hitta ett hus som är lite billigare och lite mer på landet, säger Birk Skarin.

Zadie Björklund med en grön scarf runt håret och sonen Isidor i famnen är en annan av besökarna på öppna förskolan. Hon och hennes familj flyttade från Stockholm till Estersmark.

– Det fanns en fin gård där så vi slog till. Vi föder upp getter och jobbar hemifrån och gillar livet på landet, säger Zadie Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista