Foto: Sveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.

Appen ska öka kunskap om akutsjukvård i landsbygd

Projektledaren: Det finns ju andra näringar som skulle kunna ha nytta av det här
1:16 min

Utbildningsprogrammet AXG finns både som bok och app till telefonen. Syftet med programmet är att utbilda människor i glesbygd i vad man gör vid exempelvis hjärtstopp.

För fem år sen tog landstingen i Jämtland, Norrbotten och Västerbotten fram ett koncept som bygger på samarbete mellan samebyar, lokala helikopterföretag, fjällräddning, polis, räddningstjänst och sjukvård för att öka kunskapen kring akutsjukvård i extrem glesbygd.

AXG, som det förkortas, finns både som bok och app och sen starten har drygt 300 personer genomfört utbildningen.

Distriktssköterska Lena Kroik samordnar projektet i Västerbotten som nu får fortsättning.

– En gång när vi hade den här utbildningen inträffade det ett hjärtstillestånd. De inblandade människorna sa att det kändes bra för att de visste exakt vad de skulle göra, säger hon.

Anledningen till att man riktar sig till just glesbygd är att sannolikheten statistiskt sett är högre för en arbetsolycka.

– Största målgruppen, renskötande samer, löper 70% mer risk än andra yrkesgrupper att omkomma i arbetsrelaterade olyckor. Och det finns ju andra näringar som skulle kunna ha nytta av det här, till exempel folk som är verksamma i skogsbranschen, säger Lena Kroik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".