Mark- och miljödomstolen

Avslag för vindkraftspark vid Åsele och Lycksele

Företaget Nordisk vindkraft får inte bygga en vindkraftspark vid vid gränsen mellan Åsele och Lycksele kommuner. Det har Mark- och miljödomstolen beslutat.

Företaget hade ursprungligen ansökt om att få bygga 48 vindkraftsverk i fyra delområden: Hemberget, Fjällberg, Sandsjön västra och Sandsjön östra. Företaget hade fått tillstånd från länsstyrelsen att uppföra 25 vindkraftverk vid Fjällberg och Sandsjön östra.

Det var samebyarna Vapten och Vilhelmina norra samt föreningen Svenskt landskapsskydd och tiotals privatpersoner som överklagade Länsstyrelsens beslutet till mark- och miljödomstolen.

Även företaget har överklagat beslutet att de inte får uppföra resterande vindkraftsverk vid Hemberget och Sandsjön västra.

Domstolen menar dock att området är en olämplig plats för vindkraft och beslutar nu att inga av de aktuella vindkraftverken får uppföras i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista