En domarklubba ligger på en lagbok
Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Umeå

Mamma har rätt att komma ut med barnen

Kvinnan behöver hjälp för att kunna göra utflykter med barnen
0:56 min

En funktionshindrad mamma i Umeå fick inte ledsagare för att komma ut med barnen. Kommunen ansåg att det var pappornas ansvar. Men nu får mamman rätt i högre instans.

Kvinnan som sökte om ledsagarservice kan inte gå, och hon kan inte heller lyfta eller bära. För att kunna göra utflykter med barnen och följa dem till aktiviteter behöver hon hjälp. Men Umeå kommun avslog hennes ansökan, med motiveringen att det där kunde de två barnens respektive pappor fixa.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten, som nu säjer att hon har rätt till ledsagarservice. Motiveringen är bland annat att det inte kan vara enbart pappornas ansvar att ta med sina barn ut.

Pappan till det yngre barnet bor visserligen tillsammans med mor och barn, men det innebär inte att han ska ha ansvaret ensam. Pappan till det äldre barnet kan inte heller ha ensamansvar, särskilt inte under de dagar då barnet bor hos mamman.

Förvaltningsrätten drar slutsatsen att kvinnan har rätt till ledsagarservice för att kunna umgås med sina barn fullt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".