Johan Söderström och Peter Carlsson.
ABB:s vd Johan Söderström och Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Kristin Axinge Jaslin och Inga Korsbäck/Sveriges Radio
Kampen om batterifabriken

Northvolt: Pengarna från ABB binder oss inte till Västerås

Northvolts vd Peter Carlsson kommenterar samarbetet
1:00 min

ABB kommer att samarbeta med Northvolt kring bygget av en planerad bilbatterifabrik. I samband med samarbetet investerar ABB motsvarande 95 miljoner kronor i projektet.

Sedan tidigare har Northvolt meddelat att den stora batterifabriken ska byggas i antingen Skellefteå eller Västerås, den senare staden är där ABB har sitt svenska huvudkontor.

– Vi drog igång och började diskutera de här samarbetena under sommaren. Vi har sett en enorm vilja från ABB att vilja supporta oss, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Batterifabriken förväntas bli en investering på 40 miljarder kronor. I sammanhanget är 95 miljoner en ganska blygsam summa. Frågan om vilken stad som får batterifabriken är fortfarande obesvarad.

Ett beslut väntas nästa månad. Fabriken ska vara färdigbyggd år 2020.

ABB Sveriges vd, Johan Söderström, uppger idag att bolaget investerar tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor i batterifabriken.

– Vi ser från ABBs sida en stor potential till samarbete för att förbättra våra erbjudanden med hjälp av att jobba med Northvolt där vi använder väldigt mycket med batteriteknik, säger ABB Sveriges vd, Johan Söderström.

ABB är ett av Västerås största företag, men Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt säger att partnerskapet med ABB är helt frikopplat från processen att hitta en plats för fabriken. Det innebär alltså att samarbetet är oavhängigt var fabriken byggs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".