Västerbottensteaterns konstnärliga ledare Fransesca Quartey.
Västerbottensteaterns konstnärliga ledare Fransesca Quartey. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Kultur

Stoppad teater får kritik igen

Västerbottensteaterns nedläggning av "Röst" möts av kritik från Dramatikerförbundet.

Föreställningen "Röst" sköts upp, två dagar innan planerad premiär. Senare kom beskedet att föreställningen helt läggs ned.

Nu skriver Pia Gradvall, ordförande i Dramatikerförbundet, på förbundets hemsida att "det är mycket oroande" att ännu en teaterföreställning har lagts ned i sista sekund. Hon syftar även på "Främling" som lades ned kort före premiären på Riksteatern i fjol.

– För att den konstnärliga processen ska fungera i alla steg krävs en stabil struktur. En dramatiker måste lika självklart ha en trygg arbetssituation och en uppbackning från sin teater, skriver Pia Gradvall, vilket SVT var först med att citera.

– I det här fallet har ledningen på Västerbottensteatern valt att istället skapa turbulens kring en föreställning. Det är en oförsvarlig utveckling av dramatikerns ställning på teatern. Om inte Sveriges teatrar backar sina konstnärer, vilka ska då göra det?" skriver Gradvall. 

– Det är inte så att vi inte har försökt att skapa stabilitet kring vår dramatiker, utan det är precis så som jag har sagt hela tiden, att det handlar om att vi inte gav tillräckligt med tid för att göra det som behövdes göras, säger Fransesca Quartey, konstnärlig ledare och vd för Västerbottensteatern till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".