Helikopter olycksplats
Foto: Cartodb.
Norrbotten

En person död i helikopterkrasch i Älvsbyn

En person omkom och en skadades allvarligt när en helikopter kraschade utanför Älvsbyn i närheten av flygplatsen Högheden vid tretiden under tisdagseftermiddagen.

Helikoptern störtade strax efter att ha tankat på flygplatsen.

Helikoptern ägs av ett företag och var sysselsatt med inspektion av kraftledningar under tisdagen, enligt Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Den 27-årige man som skadades allvarligt är hemmahörande i Polen. Han fördes till Sunderby sjukhus där han vårdas på intensivvårdsavdelningen, uppger Region Norrbotten.

Olycksplatsen är på tisdagskvällen fortfarande avspärrad och bevakas av polisen. Tekniker har varit på plats och kommer att fortsätta undersökningen under onsdagen.

– Nästa steg är en haverikommission som ska utreda olycksorsaken, säger Hans Karlström, insatsledare vid Räddningstjänsten i Älvsbyn.

Även polisen kommer att utreda händelsen, eftersom det handlar om en arbetsplatsolycka, och förhör har hållits.

Det dröjde omkring en timme innan räddningstjänsten kunde lokalisera helikoptern efter att nödsignalen sänts ut klockan 14.49.

Ett mindre flygplan och en helikopter deltog i sökandet samtidigt som räddningstjänst och polis letade på marken.

Helikoptern var ute på uppdrag av energijätten Vattenfall, men piloten och den andre personen är anställda av en underleverantör, uppger TT.

– Man flyger över kraftledningarna och filmar för att upptäcka fel eller avbrott. Det är en rutinmässig flygning, det är inget som är unikt just för oss, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall, till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".