Philipp Stawarz hortonom och odlingsansvarig på Hällnäs handelsträdgård
Philipp Stawarz hortonom och odlingsansvarig på Hällnäs handelsträdgård. Foto: Tor Sörstam/Sveriges Radio
Hällnäs

Cannabisodlare har påverkat priset på led-tekniken

Ny teknik öppnar dörrarna till det förlovade trädgårdslandet
4:00 min

Genom användning av speciella led-lampor går det nu att odla fram vissa smaker på salladen som annars bara går att odla under sommaren.

På handelsträdgårn i Hällnäs i Vindelns kommun har det producerats kryddväxter sedan 1950-talet, men med ny teknik kommer nya möjligheter. Genom att använda sig av speciella led-lampor har nya dörrar öppnats till det förlovade trädgårdslandet.

– Vi har möjligheten att styra, eller att bestämma, vilket spektrum vi vill ha, säger Philipp Stawarz, hortonom och odlingsansvarig på Hällnäs handelsträdgård.

Med rätt sammansättning av ljuset, och med rätt armatur, går det att odla röd och rödgrön sallad även under vintertid, förklarar Philipp Stawarz.

Nu kan vi producera röd och rödgrön sallad året om.

Det är egentligen tack vare cannabisodlare i USA som priset för armaturerna har sjunkit ganska rejält den sista tiden, berättar han. När det legaliserats i vissa stater i USA har produktionsvolymerna på armaturerna ökat rätt så kraftigt, och således har priset sjunkit.

Förra hösten var Philipp Stawarz på en kongress om led-belysning i USA. Där talade han om hur de använder belysningen för att färga salladen röd, och en stor del av publiken var cannabisodlare som ville veta hur tekniken fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".