Caroline Stattin, IBK Dalen, och Marcus Jonsson, Björklöven. Två elitidrottare i Umeå med vitt skilda verkligheter.
Caroline Stattin, IBK Dalen, och Marcus Jonsson, Björklöven. Två elitidrottare i Umeå med vitt skilda verkligheter. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Umeå

Skilda världar för Umeås elitidrottare

Caroline: Har inte de bästa förutsättningarna
4:08 min

En har heltidsjobb och åker buss över hela landet. En annan är heltidsproffs med träning och tv-spel om dagarna. Verkligheten ser väldigt olika ut för Umeås elitidrottare.

Umeå stoltserar med flera idrottslag på toppnivå. Lagsporter är stort i staden, men de ekonomiska förutsättningarna skiljer sig mycket mellan de olika idrotterna och lagen. Vissa utövare lever på sin idrott medan många jobbar eller studerar på heltid i kombination med alla träningstimmar. Caroline Stattin och Marcus Jonsson är två av Umeås elitidrottare, men med en vardag som skiljer sig mycket från varandra.

– Dagen börjar med fysträning klockan nio med fysträning på gymmet i 1,5 timme. Sedan åker vi till hallen för ett ispass på 1,5 timme. Sedan är arbetsdagen slut, säger Marcus "Messy" Jonsson.

Han och många andra spelare i Björklöven lever som heltidsproffs. Dagarna innehåller en hel del träning, men även många timmar över till annat.

Det blir mest vila, en del tv-spel och bara ta det lugnt.

– Då blir det mest vila för min del, en del tv-spel och bara ta det lugnt hemma. Det finns ganska mycket fritid att göra något av, säger Marcus.

Förutsättningarna skiljer sig en hel del mellan stadens toppidrottslag, och även ekonomin. Björklöven omsatte 24 miljoner ifjol medan innebandyklubben IBK Dalen omsatte 11 miljoner kronor under samma period. Där har spelarna en något annorlunda vardag.

Caroline Stattin spelar i daminnebandyns högsta liga med Umeålaget IBK Dalen. Laget tränar runt tio timmar i veckan och har match varje helg med motståndare över hela landet. Vi möter henne på jobbet en måndagsförmiddag. Fyra timmar tidigare svängde IBK Dalens buss in i Umeå efter en tre dagar lång resa där laget åkt buss till Mora och Jönköping för att spela två bortamatcher.

– Halv sju i fredags morse åkte vi, spelade i Mora på fredagskvällen och åkte sedan mot Jönköping där vi spelade på söndagen. Vi kom hem vid femtiden imorse, säger Caroline som påpekar att hon kanske ser lite extra trött ut idag.

25-åringen lägger ner nästan lika många timmar i per säsong som de flesta andra elitlag i Umeå, men har en vanlig vardag där hon jobbar heltid som förskolelärare.

– Jag får ingen ekonomisk ersättning. Däremot får vi alla grejer och behöver inte betala material. Men i fredags fick jag ta obetald semester för att kunna åka iväg och spela, så jag förlorade ungefär tusen kronor spänn från jobbet då, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".