Kollage Iksu innebandy och Umeå fc
Fördelningen av elitidrottssponsring från de tre största kommunala bolagen i Umeå är obalanserad. Foto: Linda Hallberg och Helena Andersson/Sveriges Radio
Umeå

Kommunala bolag sponsrar ojämställt

Bostaden: Det finns säkert saker vi kan förbättra
0:22 min

Herridrottslag i Umeå får 1,2 miljoner mer i sponsorpengar än damlag. P4 Västerbotten har tittat närmare på sponsringssiffrorna hos de tre största kommunala bolagen.

Sedan i början av september genomför Umeå kommun en revision över de kommunala bolagens sponsring till olika föreningar. Bland annat så granskas bolagens policys och att korrekta uppföljningar görs på var sponsorpengarna går.

– Jag tycker det är bra att man ser över hur bolagen sponsrar med motprestationer, och för att se om idrotter eller kön diskrimineras, säger Umeå kommunföretags VD, Mikael Öhlund.

P4 Västerbotten har tittat på hur mycket Umeås tre största kommunala bolag ger i sponsorpengar till stadens toppidrottslag. Umeå Energi, Bostaden och UPAB är de tre jättarna som tillsammans betalar ut nära fem miljoner kronor till Umeås toppidrott. Och fördelningen är obalanserad.

Damidrotten får drygt en tredjedel av kakan, herridrott 57 procent medan resterande elva procent går till föreningar där pengarna inte adresserats specificerat till dam- eller herrsektion.

 Jag kan själv tycka att det är en snedfördelning.

Hos Bostaden behöver lagen ansöka själva om sponsring. Där ligger allsvenska Björklöven i topp med 270 000 kronor. Umeå FC som spelar i division 1 och får näst mest med 140 000 kronor. Umeå IK, som numera figurerar i damernas Elitettan, får 90 000 kronor.

– Vi sponsrar mycket annat än bara idrott så i hela vår sponsring så är det relativt jämställt, men marknadsvärdet styr ofta hur mycket vi sponsrar med. Vi försöker så långt det går vara jämställda i fördelningen, men det finns säkert saker vi kan förbättra. Jag kan själv tycka att det är en snedfördelning, men det har att göra med marknadsvärdet, säger Hanna Olsson, kommunikations- och marknadschef på Bostaden.

Umeå Energi, som omsätter 1,6 miljarder, bidrar till stadens elitidrott med 3,2 miljoner kronor. Även där ligger Björklöven i överlägsen topp med 600 000 kronor. Udominate Basket och IKSU Innebandys damer som båda skördat framgångar på både nationell och internationell nivå med SM-medaljer i fjol får 200 000 respektive 110 000 kronor till klubbkassan.

UPAB har valt starka samarbeten med fotbollen genom ungefär 400 000 kronor var till Umeå IK och Umeå FC. Men även där är den totala fördelningen mansdominerad med 850 000 kronor till herrlag och 520 000 till damlag.

– Vi strävar efter att uppnå en rättvis fördelning av sponsringen mellan könen, men är medvetna om att vi idag inte når en tillräcklig balans. Det är något vi behöver titta närmare på i samband med att vi ser över våra avtal, säger Ulla Segerstedt, kund- och kommunikationsansvarig på UPAB.

Så mycket sponsring får Umeås elitlag av Umeå Energi, UPAB och Bostaden:

Björklöven (herr): 1 255 000 kronor

Umeå FC: 1 100 000 kronor

Umeå IK: 890 000 kronor

Team Thorengruppen: 415 000 kronor

IBK Dalen (herr): 240 000 kronor

IBK Dalen (dam): 240 000 kronor

Udominate: 240 000 kronor

Umeå Basket: 225 000 kronor

IKSU innebandy: 160 000 kronor

IFK Umeå skidor: 140 000 kronor

Björklöven (dam): 70 000 kronor

IFK Umeå friidrott: 35 000 kronor

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".