Darren Packman, ölbryggare från Umeå.
Darren Packman, ölbryggare från Umeå. Foto: Niccolina Burman

Känslorna skummar över i öldebatten

”Ett hot mot de svenska mikrobryggerierna”
1:23 min

Lokala ölbryggare kritiserar Systembolagets VD Magdalena Gerger efter att hon skickat ett öppet brev till riksdagen förra veckan.

Hon uppmanar alla ledamöter till att rösta ner förslaget om gårdsförsäljning.

Darren Packman, som driver ett mikrobryggeri i Umeå, menar att hon tar en politisk ställning i frågan.

– När jag läste brevet blev jag förbannad helt enkelt. Jag tyckte det var ett hot mot de svenska mikrobryggerierna, säger han.


I brevet till riksdagen beskrevs det bland annat hur allt fler barn kommer komma hem till överförfriskade föräldrar, om förslaget skulle gå igenom.

Darren däremot menar att de som har problem med alkohol inte skulle söka sig till hans mikrobryggeri.

– De skulle inte komma till mig och köpa en “bourbon imperial coffee stout”, som ligger på 11 procent och kostar över 50 spänn per flaska. Nej, de skulle åka och köpa ett helt flak med macroskit industrilager från systemet.


Svar på tal ger Systembolagets presschef Lennart Agen, som är oroad över företagets ensamrätt.

– Anledningen till att vi skickade det här brevet är att vi är bekymrade över att den här frågan framställs som liten och oförarglig när det i själva verket hotar den svenska alkoholpolitiken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".