Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Minskade fosterrörelser

Miriams barn dog innan förlossningen

Publicerat onsdag 4 oktober 2017 kl 07.00
Hör hela Miriams berättelse
(10 min)
Miriam Erixon Frostbane och dottern Ellies handavtryck på armen kollage
1 av 2
23-åriga Miriam Erixon Frostbane från Umeå har tatuterat in dottern Ellies handavtryck. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Anna-Carin Wihlbäck som är förlossningsläkare på NUS sitter vid sitt skrivbort
2 av 2
Anna-Carin Wihlbäck Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio

Ungefär 450 barn dör före födseln varje år i Sverige. Den här siffran har legat på samma nivå väldigt länge och det är nått som Socialstyrelsen, med nya riktlinjer, vill förändra.

I Sverige definieras dödföddhet, intrauterin fosterdöd som framfödandet av ett barn som är äldre än 22 veckor. Innan benämns det som missfall.

Det här är väldigt ovanligt, ungefär 450 barn dör före födseln årligen i Sverige. Det motsvarar ungefär fyra promille av alla barn som föds.  Siffran har legat på samma nivå väldigt länge, trots kunskap om minskade fosterrörelser och det är något som Socialstyrelsen vill ändra på.

Nya riktlinjer till vården

För ett år sedan kom Socialstyrelsen med nya riktlinjer kring hur man ska prata om och informera gravida och vårdpersonal om minskade fosterrörelser. Det har bland annat blivit rutin att i samband med besök hos mödravårdcentralen i vecka 24 informera om fosterrörelser, hur de ska kännas och vad man ska göra om man är orolig.  

23-åriga Miriam Erixon Frostbane från Umeå förlorade sin dotter Ellie fyra dagar innan beräknad förlossning. Hon sökte vård då hon inte känt några rörelser på ett par timmar.

På förlossningen lyssnade de först med en tratt om de kunde höra barnet men Miriams puls var då för hög. En barnmorska lyssnade med doppler och det hördes ingenting. En läkare kallades in med en ultraljudsmaskin men man hittade inget hjärtljud. Miriam ringde direkt hennes pappa.

– Hon är kvar i min mage, men hon är död.

– Jag sa hon är död och han förstod inte och frågade, fick du åtminstone ha henne på bröstet? Då svarade jag att hon är kvar i min mage, men hon är död, berättar Miriam.

En jämlik vård för alla gravida

Förhoppningen med rekommendationerna är att det ska leda till att färre barn dör i magen. Socialstyrelsen kunde i sin rapport konstantera att det skiljde sig åt i landet hur hälso- och sjukvården hanterar minskade fosterrörelser.

Anna-Carin Wihlbäck är förlossningsläkare på Norrlands universitetsjukhus och mödrahälsovårdsöverläkare i Västerbotten och hon menar att de nya rekommendationerna har varit bra.

– Det har underlättat för oss alla för att vi vet att vi gör samma, och att alla säger likadant till de som hör av sig och att man behandlar alla på lika sätt för att om möjligt få en större säkerhet kring det här, säger Anna-Carin Wihlbäck.

Socialstyrelsens rekommendationerna är inte baserade på vetenskap utan på erfarenheter och kunskap barnmorskor, läkare och sjukvårdspersonal.

– Vi vet ju inte om det här kommer att hjälpa på slutresultatet, alltså en minskning av fosterdödar och det kommer ta lång tid att få fram eftersom det är så få fall, säger Anna-Carin Wihlbäck.

Anna-Carin Wihlbäck tog emot de nya riktlinjerna med glädje eftersom det skulle underlätta för personalen, men det fanns också en liten oro.

– Jag kände en viss oro när riktlinjerna kom om att vi skulle ta upp frågan och att det skulle oroa fler än vi lugnade, men samtidigt kan man inte heller säga att vi inte ska prata om det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".