Fotbollsskor och en fotboll och Isabelle Widmark FairPay kollage
Isabelle Widmark, verksamhetsutvecklare på FairPay. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT och privat
Umeå

FairPay: Umeå tillbaka i traditionella mönster

"Blir extra besviken"
0:39 min

"När det kommer till kommunala bolag brukar det se annorlunda ut i praktiken än vad som står på papper", säger en kritisk Isabelle Widmark på stiftelsen FairPay.

Isabelle Widmark, verksamhetsutvecklare på jämställdhetsstiftelsen FairPay, är kritisk men inte överraskad över att Umeås tre största kommunala bolag valt att fördela en tredjedel av sina sponsorpengar direkt till stadens damidrott.

– Kommunen skriver i sin sponsringspolicy att det ska vara jämställt, därför blir jag extra besviken. Men det förvånar mig inte, för när det kommer till kommunala bolag brukar det se annorlunda ut i praktiken än vad som står på papper, säger hon.

Trots att det inte är helt jämnt fördelat idag lyfter hon ändå Umeås goda historik i stödet till damidrottare.

– Umeå har gjort sig känd som en kommun som legat långt fram i satsning på damidrott tack vare Umeå IK:s framgångar i början på 2000-talet, men de senaste åren ser man ser att kommunen fallit tillbaka i det traditionella mönstret att herrarna ska få ligga långt fram, säger hon.

Ett problem menar hon är att mjuka värden inte går att mäta i pengar på samma sätt som med publiksnitt och marknadsvärde.

– Då väljer många den enkla vägen och går på publiksnitt, men faktum är att företag som använder sin sponsring för att göra nytta ur ett samhällsperspektiv faktiskt får tillbaka mer, säger Isabelle Widmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".