Man vid skylt om viltolyckor
- Det är viktigt att kunna spåra och avliva trafikskadade rovdjur, säger Joacim Lundqvist, polisens Region Nord. Foto: Ingrid Marklund/SR

Rovdjursjägares namn skyddas av polisen

Anonyma jägare avlivar rovdjur
1:13 min

Specialutbildade jägare som ska avliva skadade rovdjur skyddas av polisen med anonymitet, eftersom det finns en hotbild mot dem.

Polisen i Region Nord utbildar nu jägare som får en särskild kompetens för att söka upp och avliva skadade rovdjur. I hela området blir det 20 ekipage med jägare och hund som ska kunna rycka ut på polisens begäran - men vilka personerna är kommer inte att offentliggöras.

– Vi har valt att inte offentliggöra de här personerna eftersom det finns en viss hotbild mot den, säger Joacim Lundqvist som arbetar med viltolycksfrågor hos polisen. 

– Det är särskilt med tanke på det som hände i Värmland där en eftersöksjägare blev utsatt för repressalier.

Det som hände i Värmland 2016 var att en jägare som avlivat en trafikskadad varg först fick upprepade hot, sen två bilar vandaliserade - bland annat med sprejad text om att han skulle vara mördare - och så på nyårsaftonen 2017 blev han svårt misshandlad, något som uppmärksammats bland annat i tidningen Svensk Jakt.

I Region Nord har inget liknande hänt, men polisen gör ändå bedömningen att det finns en hotbild mot de 20 jägare som har specialutbildning i att avliva skadade rovdjur.

Att spåra ett skadat rovdjur kan vara farligt för både jägare och hund, och därför behövs särskilda kunskaper om djurens biologi och beteende, något som nu de utvalda jägarna får utbildning i. Men det är alltså inte bara rovdjuren som kan vara ett hot för jägarna.

– För en del människor är tydligen rovdjuren väldigt speciella, säger Joacim Lundqvist.

– Jag kan tycka att det är samma sak med ett trafikskadat rovdjur som med en älg eller ett rådjur - det är viktigt att förkorta djurets lidande.

Det är det uppdraget som nu de specialutbildade ekipagen får - men med skydd av anonymiteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".