Idrott och mens - ett tabu.
Det är fortfarande ett tabu med mens och idrott men det blir bättre menar författaren och forskaren. Foto: TT
Forskning

Mens och idrott – ett tabu

Bättre effekt av träning under början av menscykeln
6:12 min

Hur lägger man upp träning kring mens och p-piller? Det finns inte jättemycket information kring det menar författaren.

Lisbeth Wikström-Frisén vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering har tillsammans med Anna Nordström vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin en bok om kvinnor och idrott.

Där vill man ge tips och information för att kvinnor ska kunna optimera sin träning efter deras kroppar och för att undvika kvinnospecifika hälsorisker. Just mens har varit ett tabu inom idrotten menar

– Vi tyckte att det var ett tomrum kring kunskap om kvinnor och träning, säger Lisbeth Wikström-Frisén och pekar på att just mens särskilt är ett tabu:

– Men nu har kvinnor börjat prata i omklädningsrummet och mer öppet med tränare och så och vi är glada för att kunna bidra till att det här blir mer av ett allmänt ämne.

Forskningen som presenteras i nya boken Kvinnor och träning visar bland annat att de två första veckorna av menstruationscykeln är extra gynnsamma ur ett träningsperspektiv.

Man blir supermänniska då?

– Ja, säger Wikström-Frisén och skrattar.

– Om man förlägger träningen då för man större effekt på muskelmassa, kraft, hopphöjd och styrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".