Fredrik Thoms, säkerhetssamordnare på Umeå kommun, fäller upp ett paraply
1 av 2
Fredrik Thoms, säkerhetssamordnare på Umeå kommun. Foto: Morgan Boman/Sveriges Radio
Kollage med Stefan Janse, chef för Västerbottensgruppen, och en vattenfylld gata
2 av 2
Stefan Janse, chef för Västerbottensgruppen. Foto: Morgan Boman/Sveriges Radio

Umeå förbereds för framtida stormar

Säkerhetssamordnare: Vi lever uppe i det blå om vi inte tar allvarligt på den här frågan
1:21 min

Efter höstens många stormar i Nordamerika är det nog en och annan som undrar över hur beredskapen för extremväder ser ut hemmavid.

Enligt Fredrik Thoms, säkerhetssamordnare på Umeå kommun, har det lagts mycket resurser på att utreda hur extremväder skulle drabba staden.

– Vi har faktiskt lagt en stor del av arbetskapaciteten på att just analysera de här hotbilderna, inte minst skyfallsregn, säger han.

Vi är nog blåögda och lever uppe i det blå om vi inte tar allvarligt på den här frågan.

Varningssystem och tydlig samordning är viktiga pusselbitar för att hantera extremväder. Det finns även möjlighet att få understöd av hemvärnet.

– Polis och räddningsledning kan känna sig förvissade om att det finns ett förstärkningsstöd att åberopa, där man kan få färdigorganiserade grupper som står för egen logistik och transport och även samband, säger Stefan Janse, chef för Västerbottensgruppen.

Umeå har hittills varit förskonat från extrema skyfall, men det finns all anledning att vara proaktiv, menar Fredrik Thoms.

– Vi är nog blåögda och lever uppe i det blå om vi inte tar allvarligt på den här frågan och försöker bygga en bättre krishanteringsförmåga, men också en robusthet att staden och kommunen blir starkare och motståndskraftigare mot de här scenarierna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".