Fredagsspanare i P4, Erica Dahlgren.
Fredagsspanare i P4, Erica Dahlgren. Foto: Madeleine Harrati/SR

Orden du som förälder inte kan använda

”Uttryck som aldrig nånsin kan bli rätt om du som förälder säger dem”
3:42 min

Glöm snippa, snopp och deras synonymer. Det finns ord som är så mycket vanskligare att ta i sin mun som vuxen i allmänhet och förälder i synnerhet. Det menar P4 Västerbottens spanare Erica Dahlgren.

– Uttrycken cringe och tumblr, ett par uttryck som aldrig, aldrig, aldrig nånsin kan bli rätt om du som förälder säger dem. De har en betydelse när dina barn använder dem, men så fort du tar dem i din mun dör dem, förvandlas till en grön sörja och återuppstår som sin motsats, säger hon. 

Begreppen cringe och tumblr kan beskrivas som varandras motsats, cringe betyder att något är pinsamt och tumblr att något är coolt. 

– Tumblr är alltså ett positivt uttryck, men om jag som vuxen säger att något är tumblr blir det tvärtom – snarare cringe, säger Erica Dahlgren. 

Hon menar att man som vuxen tjänar på att vara medveten om hur det låter i barn och tonåringars öron.

– Man kan inte använda ord som tumblr för att höja sig själv på coolhetsskalan, det enda man gör är att man sänker det man tycker är tumblr genom att använda just det uttrycket. Ett litet råd i all välmening, säger Erica.

Erica Dahlgren spanar i P4 Morgon varje fredag ca 07:15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".