Ingela Östmark
1 av 2
Ingela Östmark, biträdande chef på tullverkets brottsbekämpning. Foto: Peter Stenberg/SR
Bil med smuggelgods
2 av 2
Nya kamerasystem skall göra det svårare för smugglare. Foto: Tullverket

Fler kameror längs norska gränsen

Norska tullen jobbar för att samtliga farbara gränsövergångar mellan Sverige och Norge skall vara kameraövervakade senast 2020.

Övervakningssystemet fotograferar registreringsskyltar och larmar automatiskt ifall misstänkta fordon fångas av kamerorna.

Den svenska tullen har en proverksamhet med tio flyttbara kameror. Försöket skall utvärderas och sedan får man se hur man går vidare. Skillnader i lagstiftning mellan Norge och Sverige gör att tullverket inte utan vidare kan införa ett system liknande det norska. Det handlar också om resurser.

– Norge har ju kommit lite längre än vi har i Sverige, konstarerar Ingela Östmark, biträdande chef på tullverkets brottsbekämpning.

– Det är alldeles självklart att vi önskar att det blir någon form av lösning, men exakt hur den skall se ut är det är svårt att sia om i dagsläget.

Norska och svenska tullverken hjälps redan åt med underrättelseutbyte och man hjälper varandra i olika brottsutredningar, men framöver måste man titta på lagstödet för att utbyta information från kameror.

– Är vi två länder som samarbetar så gör vi ju större nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".