Göran Edholm är lantbrukare och bor i Önskanäs utanför Vännäs.
1 av 3
Göran Edholm är lantbrukare och bor i Önskanäs utanför Vännäs. Foto: Hanna Kalla/ Sveriges Radio
Allt regn har gjort att havren börjat gro vilket gör att den tappar sin näring säger Edholm.
2 av 3
Allt regn har gjort att havren börjat gro vilket gör att den tappar sin näring säger Edholm. Foto: Hanna Kalla/ Sveriges Radio
Havren förstörs av regnet som inte upphört att hälla ner senaste veckorna.
3 av 3
Havren förstörs av regnet som inte upphört att hälla ner senaste veckorna. Foto: Hanna Kalla/ Sveriges Radio

Blött väder förstör böndernas skörd

Lantbrukaren: Man mår fruktansvärt dåligt
4:21 min

För bönderna i Västerbotten har det blöta vädret gjort att skördandet av spannmål blivit omöjlig, något som lastar en redan tuff ekonomisk situation.

Göran Edholm är lantbrukare i Önskanäs utanför Vännäs och han är orolig över hur det ser ut med årets skördande. Han berättar att det plågar honom natt som dag.

– Vi hör det regna ifrån sovrummet och man blir inte så glad när man vaknar på natten och det är som spön i backen och då tänker man på allt man har och det är inte bra för psyket eller för blodtrycket. Man mår fruktansvärt dåligt, säger Göran Edholm.

Förra året var skörden sen men i år är den ännu senare. Att det i år senaste månaden hällt ner regn är något som gör att Göran Edholm nu förbereder sig på det värsta. Han är orolig över hur det ska bli ekonomiskt eftersom livet som lantbrukare redan är rätt ansträngt idag. Han nämner att det är flera andra som drabbats som han.

– Vi hörs och så och tack och lov är man inte helt själv i det här, säger Göran Edholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".