Jacob Beshir, Dani Messaoudi (ordförande) och Stephen Boateng (tränare) blickar fram mot en futsalsäsong i division 1 för Umeå Interkulturella IF
Jacob Beshir, Dani Messaoudi (ordförande) och Stephen Boateng (tränare) blickar fram mot en futsalsäsong i division 1. Foto: Morgan Bohman/Sveriges Radio

Umeå Interkulturella har fler mål än de sportsliga

Spelaren Jacob Beshir: För att ett bra samhälle ska fungera måste alla jobba tillsammans
0:56 min

Fotbollssäsongen sjunger på sista versen, och nu laddar några inför futsalsäsongen.

Den snabba och tekniska bollsporten växer explosionsartat världen över. Umeå Interkulturella IF är nya i division 1 och ska i vinter möta länets elitlag. Tränaren Stephen Boateng är återhållsamt optimistisk.

– Jag tror vi har okej chanser ändå. Vi är en ny förening, vi har just gått upp och vi får spela mot Umeås futsalelit. Vi måste vara ödmjuka, men förhoppningsvis har vi bra chanser, säger han.

Utan interaktion, ingen integration.

Men som namnet antyder har Umeå Interkulturella fler mål än de rent sportsliga. Föreningen jobbar för att slussa in flyktingar och asylsökande i svenskt föreningsliv och ett av deras motton är "utan interaktion, ingen integration". Spelaren Jacob Beshir utvecklar tanken:

– Vi hör ihop allihopa och för att ett bra samhälle ska fungera måste alla jobba tillsammans, och det är det vi gör. Det tycker jag är det långsiktiga målet, att vi finns där för varandra och håller uppe det så länge som möjligt, så att vi inte glider ifrån varandra.

Premiären i division 1 spelas mellan Robertsfors och Umeå Interkulturella den 3 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".