Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krogchef: Bra för branschen med mer vita pengar

Personalen får dricksen på lönen istället
3:43 min
Cecilia Sandström, platschef på Gotthards krog i Umeå, vid restaurangen
Cecilia Sandström, platschef på Gotthards krog i Umeå. Foto: Sandra Lindberg

Dricks för miljonbelopp redovisas inte inom restaurangbranschen i Umeå. Det visar vår granskning av elva krogar. Men det finns en restaurang i Umeå där man hittat en lösning för att undvika skattefusk och krånglig administration för de anställda.

För snart ett år sedan kom personalen gemensamt överens om att all dricks som kom in på restaurangen skulle samlas ihop och sedan portioneras ut på de anställdas löner. På så vis får personalen en högre lön i grunden, och skattefusket kunde undvikas.

– Det är bra för branschen om det blir mer vita pengar, säger Cecilia Sandström, som arbetar som platschef på Gotthards krog.

Enligt Cecilia Sandström säger sig de anställda vara positiva till förändringen, och att de slipper handskas med kontanter och rapportering vid inkomstdeklarationen.

– Då har du någonstans svart på vitt vad du faktiskt tjänar, säger Cecilia Sandström.

Det kostar mer än det smakar bara arbetet med att deklarera.

Enligt Skatteverket är det svårt att kontrollera huruvida kroganställda betalar skatt på dricksen. Karin Bengtsson på Skatteverket säger att de utför sådana kontroller, men hon vill inte gå in på exakt hur de genomför dem.

P4 Västerbottens granskning utgår från källor som jobbar eller har jobbat på de olika restaurangerna. De har uppgett ett snitt på dricksen per kväll, som vi sedan multiplicerat med 230 dagar för att få ut årsdricksen per anställd. Den summan har vi därefter slagit ihop med antalet heltidsanställda för att i sin tur få ut den totala dricksen på krogen under ett år.

Summan av den totala dricksen på 11 krogar i Umeå

  • Allstar – 184 000 kronor per år.
  • Lottas Krog – 276 000 kronor per år.
  • Köksbaren – 241 500 kronor per år.
  • O'learys – 184 000 kronor per år.
  • Tapas – 230 000 kronor per år.
  • Runt Hörnet – 184 000 kronor per år.
  • Le Garage – 184 000 kronor per år.
  • The Bishops Arms – 230 000 kronor per år.
  • Rex – 345 000 kronor per år.
  • Pipes of Scotland – 138 000 kronor per år.
  • Invito – 69 000 kronor per år.

Dricksen varierar mycket beroende på om det är en helgdag eller inte. Summorna är lågt räknade och kan mest ses som en fingervisning i runda slängar.

Detta gäller för dricksen på krogen

Några sedlar och ett betalkort som ligger på ett fat på ett bord.
  • Dricks är en frivillig gåva från en gäst utöver det man ska betala på notan
  • All dricks är skattepliktig sedan 2012, både kontant och kortbetald
  • Dricksen är inte skattepliktig för ett företag. De kan dock välja att ansvara för dricksen tills lönen ska betalas, men då beskattas den sedan av personalen
  • Ansvarar personalen över dricksen ska den redovisas som en inkomst vid den personliga deklarationen
  • Skatteverket har gjort ett ställningstagande i augusti förra året för att förtydliga reglerna kring dricksen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".