Protest mot utvisningar till Afghanistan
Protest mot utvisningar till Afghanistan på Medborgarplatsen Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Protest mot utvisningar i Umeå

Protest i Umeå mot utvisningar till Afghanistan
1:07 min

I afton samlas folk i Umeå för att protestera mot att 17 ungdomar som sökt asyl i Sverige ska utvisas till Afghanistan imorgon.

Bakom aktionen står organisationen Ung i Västerbotten, en del av Ung i Sverige som sedan i somras protesterat mot utvisningar av ensamkommande ungdomar som fått nej på sina asylansökningar.

Det som är aktuellt just nu är att 17 ungdomar som fått avslag ska flygas från en förvarsanläggning i Göteborg till Kabul, imorgon onsdag.

Utvisningen har fått kritik från många organisationer, bland annat Amnesty International, men Migrationsverket menar att det finns säkra områden i Afghanistan.

– Jag förstår inte hur de kan säga att det finns säkra områden där, säger Tistou Blomberg, en av dem som ordnar aktionen i Umeå.

De flesta afghanska ungdomar som söker asyl i Sverige har bott med sina familjer i Iran, men eftersom de inte är iranska medborgare kan de inte utvisas dit. De kan bara utvisas till Afghanistan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".