Fredagsspanare i P4, Erica Dahlgren.
Fredagsspanare i P4, Erica Dahlgren. Foto: Madeleine Harrati/SR

Erica Dahlgren: Dela sticklingar och dämpa din klimatångest

”Inget kan vara enklare än att dela sticklingar”
3:37 min

Att byta blomskott och sticklingar har blivit vanligt igen. Erica Dahlgren förklarar den senaste husmorstrendens återkomst.

Numer ordnas stora blomsterbyten runt om i Västerbotten i allt större utsträckning och på nätet kan man se annonser om sticklingar – både från människor som letar nya skott och dem som vill sälja sina små plantor.

– Hela odlingsvurmen vi sett växa under senaste åren lutar sig mot att vi vill ha grönt närmre vår egen husknut. Fler och fler vill ha närodlat, klimatsmart och ett gott grönt samvete – även om så bara en odlingslåda på balkongen, säger Erica Dahlgren. 

Men så hör jag två unga pappor prata med varandra om hur enkelt det är att dela växten ”Rumsask” - då kände jag att jo, det är ett fenomen 2017.

Då passar det bra att plocka upp äldre metoder som inte kräver transporter, inget nytt plastemballage utan bara enkla jordnära knep. Inget kan vara enklare än att dela sticklingar, menar hon. 

– Jag har ägnat mycket tid åt husmorsknep, och var först lite osäker på om det här ens var ett fenomen, kanske var jag bara hemmablind, men så hör jag två unga pappor prata med varandra om hur enkelt det är att dela växten ”Rumsask” – då kände jag att jo, det är ett fenomen 2017.

Erica Dahlgren spanar i P4 Morgon varje fredag ca 07:15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".