Falsk undersökning blir kostsam för företagare

1:19 min

Det ser ut som en opinionsundersökning, men den som skriver under binder sig till ett avtal på två år som kostar över sex tusen kronor varje år.

Ett mörkgrönt kuvert från Företagsopinion har skickats ut till företagare den senaste veckan. I kuvert finns en talong med frågor om företagaren kan tänka sig anställa individer för trainee-jobb och liknande med flera länkar till arbetsförmedlingen. 

Men i det finstilta som rymmer hela det bakre A4:a arket står det att företaget inte har någon koppling till myndigheter: 

"Företagsopinion är ett privatägd företag och har inte någon som helst koppling gentemot statliga myndigheter och verk eller ska sammanblandas med dessa på något sätt."

Arbetsförmedlingen säger också att de inte har något samarbete med företaget. 

Företagsopinion drivs av ett estniskt företag med kopplingar till bland annat Bolagsupplysning som tidigare har varnats för. Båda företagen finns på Förenade bolags varningslista. 

– De skickas ut blanketter som uppfattas som någonting det inte är, som resulterar i ganska kostsamma avtal med tveksam nytta, säger Ludvig Isacsson, expert på fakturabedrägerier på Förenade bolag. 

För att skydda sig själv och sitt företag är det bara att slänga brevet.

– Själva tanken är att du ska signera utan att du egentligen vet vad du skriver under, säger Ludvig Isacsson, men så länge den inte signeras så kan den läggas åt sidan.