Socionomer i Vilhelmina jobbar nu 32 timmar i veckan.
Socionomer i Vilhelmina jobbar nu 32 timmar i veckan. Foto: Gunilla Nordström

Kortare arbetsveckor gav fler socionomer i Vilhelmina

Trettiotvå timmars arbetsveckor löste bemanningen
0:55 min

Både i år och förra året lade socialtjänsten i Vilhelmina stora summor på stafettsocionomer. Men tack vare kortare arbetsdagar har flera socionomer nu anställts.

I somras rapporterade vi om att socialtjänsten i Vilhelmina lagt 1,6 miljoner kronor på stafettsocionomer. Och i fjol hade de sextio procent vakanser.

Men nu ser det ljusare ut. Tack vare en omorganisation och en satsning på kortare arbetsdagar har fler socionomer kunnat anställas. Socionomer i Vilhelmina jobbar nu trettiotvå timmars arbetsveckor istället för fyrtio. 

– Vi kan se att de kommer mer utvilade till jobbet och trots kort tid kan vi redan se en ökad kvalitet i rapporteringen, säger Roland Bång, socialchef i Vilhelmina kommun.

Men behovet av stöd har inte minskat och det tros snarare öka. Men Roland Bång menar att det här är en lösning som kommer att hålla. 

– Vi har stärkt vår förmåga att tänka i system och processer på ett sätt som har varit väldigt framgångsrikt, säger Roland Bång. 

Han hoppas att fler socionomer söker sig till Vilhelmina. 

– Vi vill tro att vårt koncept och de framgångar vi rönt i att stabilisera en svår arbetssituation för socionomerna har gjort att Vilhelmina kommer att bli attraktiv i socionomernas ögon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".