En vit boll ligger och flyter i en blå badbassäng.
1 av 2
Badbassängen i Lövånger. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio.
Forskare Kåre Eriksson kontrollerar badvattnet i Lövånger
2 av 2
Forskare Kåre Eriksson kontrollerar badvattnet i Lövånger Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Klor klår ännu nytt medel

Projektledaren: Det gick inte men det är också ett resultat
1:45 min

Det kommer inte bli något fler test av klorfria badvatten i Skellefteå kommuns badhus.

Det test som inleddes i Lövånger i mitten av mars fick avbrytas tidigare än tänkt. Det nya medlet hann inte med att döda av bakterier i den takt som krävs. Vilket också var den kritik som projektet mötte redan från start.

Tanken var att badhuset i Byske skulle vara utan klor i badvattnet nu under oktober men så blir nu inte fallet eftersom att kommunen valt att avsluta projektet.

Kostnaden för projektet kommer att landa kring 400 000 kronor vilket  projektledaren Therese Wallström tycker har varit värt pengarna.

– Ett tråkigt beslut men att komma fram till svaret "nej" är också att komma fram till ett svar, tycker Therese Wallström.

Det är snart ett år sedan Skellefteå kommun presenterade att man skulle prova badhusbassänger utan klor. Men när det första testet fick avbrytas i våras fick företaget bakom det nya medlet tid på sig att hitta en lösning på problemet. Men nu finns ingen mer tid och projektet, som bara kan pågå till årsskiftet, avslutas.

Det är företaget BioCool som står bakom det nya medlet och deras representant Håkan Eriksson har tackat nej till att medverka. Han säger att företaget och det kommunala projektets styrgrupp är eniga om att avsluta projektet. Han konstaterar också att det var svårigheter med att hålla koll på koncentrationen av medlet som ligger bakom att projektet nu får avslutas. Vilket bekräftas av kommunens projektledare.

– Lite problem såg vi i första testet att kunna mäta koncentrationen av det här medlet i bassängen, säger Theres Wallström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".