Fler vill föda barn hemma

1:16 min

Intresset för att föda barn hemma istället för på sjukhus växer. Sandra Pettersson i Umeå är en av de som valt att göra det.

Det var en väldigt stark övertygelse i mig att det var så jag ville föda.

Det är bara landstingen i Västerbotten och i Stockholm som finansierar för kvinnor som vill föda hemma. Och nu märks ett växande intresse både i Umeå och i Stockholm. Likaså i Danmark ökar intresset. I Stockholm har det tidigare varit runt ett femtiotal kvinnor om året, men i fjol var siffran över 80. I Umeå handlar det om ett fåtal kvinnor om året men nu i år är det något fler än vanligt.

Barnmorskan Karin Afzelius tycker det är häftigt att få hjälpa till vid en hemförlossning.

– Man är verkligen gäst i någons hem och det är fantastiskt att få se kvinnan jobba på sina egna villkor med de hon vill ha omkring sig och verkligen bestämma själv hur hon vill ha det.

Det kändes som det trygg alternativet.

Sandra Pettersson tyckte det kändes lättare att själv ta makten över sin egen förlossning då hon var i sitt eget hem istället för i en främmande miljö på sjukhus.

– Det är ju också en väldigt intim upplevelse och för att våga vara allt det man behöver vara under en förlossning så tyckte jag att det var jätteskönt att vara hemma, säger Sandra Pettersson.