Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Foto: Sveriges Radio
1 av 3
Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Foto: Sveriges Radio
Maritza Calderon Cortez är en av nära 800 skadelidande i Arica i Chile som har stämt Boliden för giftskandalen.
2 av 3
Maritza Calderon Cortez är en av nära 800 skadelidande som har stämt Boliden. Foto: SVT
Barn i staden Arica i Chile.
3 av 3
Barn i staden Arica i Chile. Foto: UR DOKUMENTÄREN "BLYBARNEN"

800 chilenare kräver skadestånd av Boliden

”Barn lekte i högen med arsenik”
5:47 min

Den uppmärksammade rättegången i Skellefteå tingsrätt mellan Boliden och närmare 800 chilenare som kräver skadestånd av Boliden är i gång. I fyra års tid har förberedelser gjorts inför den omfattande rättsprocessen som delvis kommit till efter en uppmärksammad dokumentärfilm 2009. Reportage av Nils Eklund.

Hör även Lars Edman, som är en av två filmmakare bakom dokumentären "Blybarnen".

Bakgrunden är det giftiga avfall som exporterades från företagets Rönnskärsverk i Skellefteå till Chile i mitten på 80-talet och som chilenarna hävdar har gjort de sjuka.

20 000 ton så kallat våtverksslam, en svart sörja innehållandes bland annat arsenik och bly som det chilenska bolaget Promel fick betalt för att ta hand om, tio miljoner kronor. Promel sa att de skulle upparbeta avfallet för att få fram arsenik och guld. Men avfallshögen blev istället liggandes öppet i närheten av invånarna i en fattig stadsdel i hamnstaden Arica.

– Barn lekte i den här högen och man pratar om att man gjorde lergubbar av det här materialet och man satt alltså mitt i de här gifterna helt ovetandes om hur farligt det var. 

Först senare på 90-talet blev det känt att människor i Arica blev sjuka ibland annat cancer och fick kronisk hosta och värk i leder och skelett. En del Aricabor, som nu inte är aktuella i Skellefteårättegången har också fått skadestånd i chilenska rättsprocesser där bolaget Promel som några år efter uppgörelsen med Boliden gick i konkurs och chilenska myndigheters ansvar har prövats.

Och nu är det alltså Bolidens tur efter att Skellefteå tingsrätt i fyra års tid förberett den civilrättsliga processen där de bland tagit ställning till om en svensk domstol kan pröva det här överhuvudtaget.

Advokat Johan Öberg menar företaget inte skulle ha skickat avfallet alls utan borde ha tagit hand om det själv. Eller åtminstone försäkrat sig om att det inte fanns några risker för invånarna i Arica i och med affären.

– Det finns ju mängder av frågor att ställa. Varför skulle ni kunna ta hand om det här bättre än vi? Vad ska ni lägga det här när ni har processat det ännu en gång? Tänker ni på något sätt innesluta det här materialet så att det inte förstör för andra, säger advokat Johan Öberg.

Boliden tillbakavisar anklagelserna och menar att de vidtog de försiktighetsåtgärder som krävdes på den tiden och lite därtill.

– Bland annat gjorde vi flera besök. Vi informerade både myndigheter i Sverige och Chile. Och vi undersökte naturligtvis att den anläggning och de tillstånd som krävdes fanns på plats dit vi skulle leverera. Vi ansåg och det var många med oss som ansåg då och gör även idag att upparbetning, det vill säga att man gör nya produkter och tar vara på så mycket som möjligt är bättre än att deponera det, säger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson.

Och skadeståndskraven bör istället riktas mot chilenska myndigheter som långt efter affären godkände bygget av nya bostäder i närheten av avfallshögen. Och mot företaget Promel som inte tog hand om avfallet som de lovade, tycker bolaget.

– Det leder fel om Boliden ska ta ansvar för andras misslyckande och i det här fallet ett negligerande av i det här fallet ett industriområde, säger kommunikationsdirektör Klas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".