Kommunpolitik i Skellefteå

Hans Brettschneider (MP) efter mötet: Koalition är möjlig

”Vi vill att det ska hända saker i Skellefteå”
3:50 min

Alliansen och Miljöpartiet vill samarbeta och bilda en ny koalition för att rubba Socialdemokraterna som styrt i Skellefteå i över 70 år.

Liberalerna skickade tidigare i höst ut en inbjudan till de tre borgerliga partierna och Miljöpartiet för att mötas och se om ett framtida samarbete kan vara möjligt.

Under måndag kväll hade M, C, KD, L och MP i Skellefteå ett första möte för att diskutera en bred koalition inför valet 2018. Där fanns Hans Brettschneider, miljöpartist, på plats. 

Vi vill att det ska hända saker i Skellefteå. 

– Det var ett bra möte. Det togs inga beslut igår kväll, men det finns helt klart förutsättningar för att en koalition ska vara möjlig. 

Brettschneider (MP) menar att det finns både för- och nackdelar med en koalition om Miljöpartiet ska vara en del av den. 

– Vi vill höras mer och få mer gjort i Skellefteå och det tror jag att vi skulle kunna i en sån här situation. Nackdelen skulle vara att få gehör för sin politik eller att få stå lite i skymundan och att man får misstro från väljare.

I Regeringen sitter ni tillsammans med socialdemokraterna. Varför vill ni då sitta med alliansen lokalt?

– Kommunpolitik och rikspolitik skiljer sig väldigt mycket. De här koalitionerna finns på andra platser i Sverige och fungerar, säger Brettschneider (MP).

Vi ska hinna ha två möten innan något beslut är fattat.

Men inga beslut är fattade än. Partierna har en månad på sig att bestämma vad de vill. 

– Det måste gå rätt fort. Vi ska hinna ha två möten innan något beslut är fattat, men målet är att vara på det klara inom en månad, säger Hans Brettschneider. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".