Maritza Calderon Cortez är en av nära 800 skadelidande i Arica i Chile som har stämt Boliden för giftskandalen.
1 av 2
Maritza Calderon Cortez är en av nära 800 skadelidande som har stämt Boliden. FOTO: SVT.
Boliden möter 796 chilenare i Skellefteå tingsrätt
2 av 2
Boliden möter 796 chilenare i Skellefteå tingsrätt. Foto: Nils Eklund
Bolidenrättegången

Filmare: Bra att Bolidens ansvar prövas

1:19 min

Regissören Lars Edman säger att det är bra att det äntligen prövas vilket ansvar Boliden har för att ha skickat giftigt gruvslamm till Chile på 1980-talet.

På tisdagen började rättegången i Skellefteå tingsrätt där 796 chilenare från staden Arica stämt Boliden. De boende i Arica har drabbats av bland annat cancer och missbildningar eftersom det fanns arsenik och bly i gruvavfallet som kommer från Boliden och som dumpades i Arica, där ett annat företag lämnade det vind för våg.

Filmaren Lars Edman från Skellefteå som 2009 gjorde en film om fallet, Blybarnen, säger att kravet på 120 000 kronor per person i skadestånd, inte kommer täcka alla kostnader som sjukdomarna innebär för invånarna i Arica. De är fattiga och skulle egentligen behöva ett högre skadestånd för sina sjukvårdskostnader, säger han.

Lars Edman följer rättegången på plats i Skellefteå och ska göra ytterligare en film där han följer Aricabors livshistoria, och berättar om fallet och rättegången.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista