Christina Rickardsson. Foto:  Malin Grönborg/Bonnierförlagen
Christina Rickardsson. Foto: Malin Grönborg/Bonnierförlagen

#metoo handlar om att synliggöra sexuella trakasserier

3:11 min

Just nu kokar sociala medier av hashtaggen #metoo – ett sätt att visa upp hur oändligt många kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier.

Flera länsprofiler har delat hashtaggen, och en av dem är författaren Christina Rickardsson.

Hollywoodmogulen Harvey Weinstein ställs mot väggen efter decennier av sexuella övergrepp och maktmissbruk. Men även i Sverige har film- och teaterbranschen liknande problem.

Nu har skådespelaren Alyssa Milano startat hashtaggen #metoo (jag också), och hon uppmanar alla kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp att dela med sig av sina erfarenheter.

Flera länsprofiler har delat hashtaggen. Bland annat skriver Anja Pärson: "Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut".

En annan länsprofil som delat #metoo är författaren Christina Rickardsson. Christina brukar vanligtvis inte delta i den här typen av kampanjer på sociala medier men i det här fallet var det en självklarhet.

Hör Christina berätta om varför hon delat hashtaggen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista