Presskonferens om Northvolts batterifabrik.
1 av 2
Kommunalrådet Anders Teljebäck (S), Northvolts vd Peter Carlsson, minister Mikael Damberg och Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S). Foto: Anders Wiklund/TT
Skellefteåbor som samlats på The Great Northern väntar på svaret på var batterifabriken hamnar.
2 av 2
Skellefteåbor som samlats på The Great Northern väntar på svaret på var batterifabriken hamnar. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio
Batterifabriken

Northvolts batterifabrik hamnar i Skellefteå

2:03 min

Northvolt meddelade idag att de kommer att ha ett samarbete med både Skellefteå och Västerås. Men huvudfabriken hamnar i Skellefteå.

Läs mer: Tidslinje över turerna kring batterifabriken

Idag avslöjar företaget Northvolt sina planer för den nya batterifabriken.

Huvudfabriken hamnar i Skellefteå och kallas Northvolt 1. Fabriken kommer att skapa 2000-2500 ny arbetstillfällen, enligt Northvolts vd Peter Carlsson.

– Skellefteå är enormt stark inom storskalig basindustri, gruvindustri och även ett recycling-kluster, berättade Peter Carlsson, vd hos Northvolt.

Forskning och utvecklingsavdelningen, som ska heta Northvolt Labs, kommer att hamna i Västerås och kommer ge 300-400 jobb.

– Västerås står som Sveriges kanske elektronikhuvudstad, med sin tradition från ABB och andra, säger Peter Carlsson.

Vi är enormt glada och vi ser båda kommunerna som vinnare.

Första spadtaget ska ske under den senare delen av år 2018.

Fabriken ska använda tekniken litium-ion som används i batterier som finns i inbyggda i apparater där ett laddningsbart batteri finns inbyggt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista