Veteåker i grodperspektiv
Foto: Matthias-Schrader/TT

Lyckad satsning på spannmålsodling

1:09 min

Sedan 1980-talet har spannmålodlingen minskat i länet och man har fått köpa in från södra Sverige för att täcka behovet. Men nu har det börjat vända.

– Det pratas mycket mer om spannmål, säger Arne Lindström, bonde i Umeå, som som ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) var med och drog igång satsningen för några år sedan med målet att öka odlandet av spannmål i regionen.

Då var den odlade spannmålsarealen i Västerbotten nere i under 10 000 hektar men är nu på väg upp. Idag ligger det på cirka 13 000.
 Arne tror inte att man kommer att nå toppårens 34 000 hektar, men mellan 15 000 - 20 000 hektar räcker.

Foderfabriken i Holmsund använder 30 000 ton per år till foderproduktion och en större andel av det vill man skall komma från länet. Växtförädling har gett vårkornsort som bättre tål klimatet i norra Sverige och kan ge bättre avkastning. Och en spannmålsmottagning med tork finns i Degernäs utanför Umeå för att underlätta för lantbrukare som vill sälja sitt odlade spannmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista