Trots föräldrarnas protester – fotbollsplan på Berghem försvinner

3:17 min

Föräldrar och barn protesterade för ett par veckor sedan utanför fotbollsplanen på Berghem mot ett bygge på marken. Trots det godkände Umeå kommun ett tillfälligt bygglov på området under onsdagen.

Det är en provisoriska förskola som planeras på fotbollsplanen på Berghem - just nu i form av moduler. Många föräldrar har varit upprörda över bygget, bland annat har P4 Västerbotten rapporterat om protester från både föräldrar och barn.

Det föräldrarna framförallt protesterat mot var att de inte fått någon information om bygget. Plötsligt stod det traktorer på fotbollsplanen och ett stängsel var uppsatt.

– De har börjat riva i fotbollsplanen för att bygga tillfälliga förskolelokaler. Det är ju där barnen har sin idrott, det är även en samlingsplats på fritiden, sa Ida Henriksson, en av föräldrarna som vill stoppa byggandet av förskolelokalerna på fotbollsplanen intill skolan.

Vi har självklart haft föräldrarnas och barnens önskemål i åtanke.

Under onsdagen godkände Umeå kommun ett tillfälligt bygglov på området. Ett beslut som var svårt enligt Byggnadsnämnden ordförande Mikael Berglund (S).

– Byggnadsnämnden var oenig och vi fick diskutera länge, men efter röstning blev det ja. Vi har självklart haft föräldrarnas och barnens önskemål i åtanke, säger han. 

Bygger ut planen på sikt 

Fotbollsplanen blir därför platsen för den tillfälliga förskolan under fem år. Förhoppningen är att platsen sedan ska återgå till fotbollsplan - i större format

– Som kompensation ska den byggas ut, det är vad vi hoppas på. Ytan kan göras om och det kan eventuellt bli en äventyrslekpark i anslutning, säger Mikael Berglund (S).

Bygget var redan ingång innan bygglovet beviljades. Får det gå till så?

– Man får göra vissa åtgärder. I det här fallet har vi schakta i marken och förberett på området, men vi har inte föregått bygglovet. Det har jag kollat upp, säger Mikael Berglund (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista