Skellefteåbor som samlats på The Great Northern väntar på svaret på var batterifabriken hamnar.
Skellefteåbor som samlats på The Great Northern väntar på svaret på var batterifabriken hamnar. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio
Batterifabriken

Företagare väntar sig många kringjobb

0:44 min

En etablering av en batterifabrik skulle innebära betydligt fler arbetstillfällen än de i själva fabriken tror Västerbottens Handelskammare.

Torsdagens besked om att en batterifabrik kan komma att byggas utanför Skellefteå kan betyda betydligt fler arbetstillfällen än de som ska jobba i själva fabriken säger Åsa Svanberg vid den branschöverskridande företagsorganisationen Västerbottens Handelskammare.

– Tittar man i det större perspektivet är det också underleverantörer, kringtjänster och infrastruktur, konstaterar Åsa Svanberg.

Det rör sig om 2 500 arbetstillfällen i fabriken om den etableras och spekulationerna om vad en batterifabrik kan komma att leda till och få för konsekvenser är nu i full gång. De flesta är övertygade om att det skulle ge stora ringa på vattnet. 

Åsa Svanberg vid Västerbottens Handelskammare tror bland annat att kommunens befolkningsmål, som idag är 80 000 invånare år 2030, kommer att behöva revideras.

– Med de här siffrorna får vi nog revidera det där målet och tänka att vi ska vara 100 000 invånare 2030, så då förstår man ungefär hur stort det här är för Skellefteå, förklarar Åsa Svanberg vid Västerbottens Handelskammare.

I dagsläget har företaget bakom batterifabriken inte löst finansieringen för att bygga fabriken. Det saknas fortfarande drygt 39 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista